ketvirtadienis, sausio 15

Miegas

Miegas - būsena, apie kurią šią savaitę galvoju(svajoju) bene daugiausiai. Nors Tomas Edisonas teigė, kad miegas - tik laiko gaišimas, aš esu kitos nuomonės. Nes miegas svarbus ne tik energijos atgavimui. Miegodamas žmogus atsigauna po dienos rūpesčių, miegas yra svarbus smegenų vystymuisi, reikalingas tam, kad būtų išsaugoti pažinimo gebėjimai(kalba, atmintis). Miegas, sapnai - lyg išganymas, kai skauda galvą arba nėra nuotaikos. Netiesa? Miegas - tik laiko gaišimas? Geriausias būdas patikrinti - nemiegoti.

Vieną naktį nemiegojęs žmogus tampa irzlus, užmaršus, nervingas. Po bemiegės nakties būna ypač sunku susikaupti ir išlaikyti dėmesį(ypač istorijos pamokose:). Dėl užsitęsusios nemigos smegenų dalis, kontroliuojanti kalbą, atmintį, laiko nuovoką ir planavimą, smarkiai pakenkiama, praktiškai blokuojama - dėl šios priežasties 17 valandų nemiegojęs žmogus elgiasi panašiai kaip išgėręs dvi taures vyno(mano atveju - degtinės). Tyrimai rodo, kad stokojant miego sunkiau susigaudyti greitai besikeičiančioje situacijoje arba nesugebama priimti racionalaus sprendimo.
Būtent todėl realiame gyvenime miego trūkumo padariniai gali būti labai liūdni. Statistikos duomenimis, dėl neišsimiegojusių vairuotojų kaltės padaroma per 50 proc. avarijų. Maža to, mažai miegant dažniau sergama infekcijomis ir kitomis imuninės sistemos ligomis, miego stoka apkrauna širdį, ir ši taip pat gali „sušlubuoti”. Dar daugiau - lėtinis neišsimiegojimas pažeidžia endokrininę sistemą, sutrikdo angliavandenių apykaitą, iškyla cukrinio diabeto ir kitų ligų grėsmė. Taigi nors Napoleonas labai daug pasiekė miegodamas vos 4 val. per parą, šiuolaikinis mokslas teigia vienareikšmiškai - per mažai miego kenkia sveikatai - ir rizikuoti kaip Napoleonui nepataria.

Ir nors žinau, jog mano miego įpročius per artimiausius šešis mėnesius pakeistų nebent liga ar geras diržas, pagarba miegui ir supratimas, kad miegoti žmogui taip pat svarbu kaip valgyti ar gerti, verčia pasižadėti: po pusės metų blyn kaip miegosiu! Kokybišku, normuotu - super miegu.

5 komentarai:

kim rašė...

Aha. Miegas yra gerai.
Kaip matai sėdžiu čia ir skaitau tavo blog'ą, net nebežinau, ar tai gerai, ar blogai(pažiūrėjus į laikrodį).
:D
Stresai (ar dar kas nors blogiau...) gali būti pagrindinės priežastys miego sutrikimams.
Ir čia jau nelabai juokinga...

Inflatera rašė...

"po pusės metų blyn kaip miegosiu! Kokybišku, normuotu - super miegu."

Oj kaip pažiūrėsim, kaip tu miegosi :D Labai jau greitai prie visko priprantama. Aš jau nežinau kiek laiko sakau, kad normalizuosiu savo miego ritmą, na bet eit anksčiau pirmos ar antros valandos į lovą atrodo nusikaltimas - tiek laiko iššvaistyčiau (nors ir nemiegodama jį iššvaistau veltui taipogi).

Pranešimo laikas: 04.03 - nu jo, pavarai :p

just rašė...

Vakaro žara prieš saulėlydį, kadangi nelabai juokinga, tai siūlyčiau sekt mano pavyzdžiu(ak ak, kokia aš teigiama!) ir taip pat susirūpint savo miegu/sveikata ;)

Inflatera, taip ir maniau, kad prisikabinsi :D
O kas link dėl miego ritmo, tai taip, įpročių be galo sunku atsikratyt(ir ypač blogų kažkodėl), tačiau „jei tu tikrai ko nors trokšti, visas pasaulis slapta padeda tau įgyvendinti šį troškimą“. Puikiai žinoma citata iš Coelho „Alchemiko“ - būtent ji (man) leidžia tikėti neįmanomu(net jei kalbama apie miegą ir pavojingus įpročius) ir judėti pirmyn.

Anonimiškas rašė...

Just, geriau prižadėk, kad nenaktinėsi bent prieš egzaminus :/

just rašė...

Mm, šitai pažadėti ypač sunku. Kaip manai, dėl ko tuos 6mėn. minėjau? šiaip? Hm... bus matyt :)