trečiadienis, gruodžio 24

Burtai Kūčių vakarą

Metai baigiasi ir štai išaušta stebuklų diena. Apmąstau praėjusius metus, svajoju, ką veiksiu ir kur būsiu kitąmet. Taip smalsu, kas manęs laukia! Nejučia prisimenu senolių pasakojimus ir vaikystės tradicijas, plačiai knygose aprašomas: Kūčių vakarą - stebuklų laiką - įmanoma itin tiksliai išsiburti ateitį!

Iš kurios pusės šunys loja?
Kūčių naktį reikia išeiti į kiemą ir paklausyti iš kurios pusės šunys loja. Iš kurios pusės išgirsit pirma - tai reikš kad jūsų busimas vyras / žmona bus kilęs iš to krašto. jeigu neloja - gal tais metais dar nesutiksit savo antros pusės. (itin naudinga man, mat Kūčias sutiksiu pas močiutę kaime, o ten - net trys šunys! O pas kaimynus dar kiek...)

Ar ilgas bus gyvenimas?
Kūčių vakarą po staltiese reikia padėti pluoštą šieno. Kiekvienas šeimos narys traukia po vieną. Kuo ilgesnis šiaudas, tuo gyvenimas bus ilgesnis. (aš tai darydavau vaikystėje!)

Ar šiais metais susirasi mylimajį?
Kūčių vakarą merginos pasiima saują kučiukų ir skaičiuoja. Jei lyginis skaičius - taip, šiais metais susirasi mylimąjį, jei nelyginis - deja teks laukti kitų Kūčių. Burta reikia naudoti tik per Kūčias. Tuos kučiukus po būrimo reikia suvalgyti.

Malkų glėbys
Kūčių vakarą į namus atneši glėbį malkų. Jei porinis skaičius - ištekėsi ar vesi šiais metais, jei neporinis - vadinasi dar metus liksi netekėjus (nevedęs).

Kokie bus metai?
Kūčių vakarą paimkite 4 mažas lėkštutes ir apverskite. Po viena padėkite saldainį, po kita - raktą, po trečia - trintuką ar parkerį, po ketvirta - centą (monetą). Tada kas nors išmaišo (kad tas, kuriam buriama nematytų) ir kitas renkasi lėkštutę. Jei randa saldainį - daug saldainių valgys, jei raktą - daugiausia sėdės namuose, jei trintuką ar parkerį - tai daug mokysis ar dirbs, o jei centą - tai bus turtingas.

Norit tikėkit, norit - ne, o nuo pabandymo dar niekam ragai neužaugo. Išsipildys burtas ar ne, parodys likimas, tuo tarpu pats procesas gali virsti smagia pramoga, kuri vakarui suteiks dar daugiau žavesio ir paslapties. Aš pabandysiu! Bent vieną tai tikrai. O tu?

2 komentarai:

Virginija rašė...

Kiekvienais metais žadu pabandyti burtis,bet arba užmirštu,arba nepasiruošiu it t.t.ir kūčios jau būna praėjusios;D
Bet gal šiandien pavyks...;)

kim rašė...

Šiuo atveju pabūsiu sausai, nuobodžiai "naujamadiškas" (turbūt toks esu nuolat):
nesibursiu ir kitims nepatarsiu to daryti, vardan sielos ramybės(na tiems ką domina "sielos ramybė").
Dabar tave įsivaizduoju kaime, sėdinčia su šeimyna prie didelio kūčių stalo...
Manau, kad labai daug nesuklysiu( gal tik lako atžvilgiu).
Skanaus, Just. :-)
Ir gražių akimirkų.