sekmadienis, gegužės 15

Neptūnas ir Antanas

Atostogų pabaigai užtvirtinti pakliuvau į dar vieną kelionę su savo erasmusais. Važiavom pirmiausia į Neptūno mineralinio vandens gamyklą, o po to dar į Antano Česnulio skulptūrų ir poilsio parką.
Neptūno mineralinis vanduo išgaunamas Varėnos rajone, yra neįtikėtinai grynas ir išsiskiria mažu ištirpusių mineralinių medžiagų kiekiu. Pradėtas tiekti 1999m., „Neptūno“ mineralinis vanduo yra įtrauktas į oficialų visoje Europoje pripažintų natūralių mineralinių vandenų sąrašą. Kas įdomiausia, “Neptūno” buteliai yra specialiai sukurti taip, kad juos būtų patogu rūšiuoti. Specialių rievių dėka tušti buteliai yra lengvai suspaudžiami ir užima mažiau vietos konteineriuose, yra lengviau transportuojami. Pati gavau porą tų „suspaustų“ butelių - atrodo visai kaip mėgintuvėlis. Ir dydžio panašaus, ir formos. Kaip teigė gidė, ekskursijos po tą gamyklą retai kada organizuojamos dėl griežtų higienos reikalavimų, tačiau mums pasisekė ir pamatėm ne tik tuos suspaustus butelius, bet ir mašinas, kurios juos paverčia normalaus dydžio, taip pat galėjom pažiūrėt, kaip vyksta visas gamybos procesas.
Taigi visų pirma tie suspausti buteliai yra išpučiami, tada praskalaujami, į juos supilamas vanduo, uždedamas kamštelis, užklijuojama etiketė ir įspaudžiamas galiojimo ženkliukas. Po to buteliai supakuojami ir išvežiojami po Lietuvą ir kelias kitas šalis - net tokias, kaip Japonija. Daugumą veiksmų gamykloje atlieka specialios mašinos, prižiūrimos kelių darbuotojų, dirbančių visą parą. Įdomu būtų tai, kad šio mineralinio galiojimo laikas yra 1 metai, o pagaminti tokį vieną 1,5l butelį vandens kainuoja ne daugiau nei 50ct. Nežinau, kiek toks vanduo kainuoja parduotuvėje, bet tikiu, kad kokius 2 kartus tai tikrai daugiau. Atsidėkodama už vandenį, kuriuo mus pavaišino ir dar davė namo parsivežti, padarysiu bendrovei nedidelę reklamą ir pakviesiu užsisakyti šito puikaus vandens. Tai padaryti galite čia. Pasiskaičiuokit - gal pigiau nei pirkti iš parduotuvės?


 Kaip jau minėjau, pasipildę vandens atsargas, aplankėm A.Česnulio drožinių ekspoziciją Druskininkų rajone. Antanas Česnulis - vienas geriausių Dzūkijos skulptorių. Jo sodybos kieme stovi paties šeimininko suręstas vėjo malūnas, kurio keturiuose aukštuose išdėstyta A.Česnulio drožinių ekspozicija. Už malūno – akmenų siena su daugybe nišų, į kurias menininkai iš visos Lietuvos veža savo išdrožtus Rūpintojėlius (atrodo gana įspūdingai tokia gausybė vienoje vietoje), skulptūrinė kompozicija „Žmogaus ir medžio gyvenimas“, kompozicijos pasakų motyvais, bei daugybė kitų įdomių skulptūrų, iš kurių labiausiai man patiko skulptūra „Milžinas“.


Nuotraukoje ji atrodo visai mažytė, tačiau patikėkit, iš tiesų ji maždaug dviejų Sabonių dydžio. :)
Parkas įsikūręs šalia upelio, ir apskritai ten būnant tvyrojo tokia ramybė, taip gražiai čiulbėjo paukščiai, kad tikrai dar norėčiau ten sugrįžti. Be to, berods sutikom patį autorių - A.Česnulį, besidarbuojantį kieme. Žmogus labai malonus ir draugiškas, o mūsų erasmusiukai buvo itin patenkinti, gavę progą pademonstruoti savo lietuvių kalbos žinias. :) Sodyboje taip pat galima atsigerti natūralaus vandens iš žavingai apdrožinėto šulinio bei pasidaryti "pikniką" pavėsinėje ant upelio kranto. Be to, ir parko aplankymo kaina toli gražu nesikandžioja - suaugusiems 5Lt, studentams - tik 3.
Apibendrinant, kelionė tikrai buvo smagi - tokia tiek žinių suteikianti, tiek atpalaiduojanti. Ir šiaip, pagalvojau, kad nebūtina keliauti į užsienį, kad pamatytum kažką naujo ir gražaus. Apskritai, tiek Lietuvoje, tiek svetur - kelionės yra gėris. :)

Daugiau nuotraukų čia

1 komentaras:

youtube borjomi rašė...

Man tai patiko neptuno video reklama :) bet borjomi irgi faina