šeštadienis, kovo 13

Kvietinė duona iš naminio raugo

Šiais metais pradėjau kepti sourdough duoną namuose. Pastaraisiais metais išvis kiek daugiau gaminu, bet iš kur atsirado tas noras duoną kept net nežinau, pamačiau porą receptų ir sugalvojau pabandyti.

Pasiskaičiau internete, pasižiūrėjau keletą video, susiradau raugo receptą, duonos receptą, užsiauginau raugą ir išsikepiau duoną.

Nustebau, jog procesas, nors ir ilgas, nėra sudėtingas: tereikia daug miltų (pirkau ekologiškus Malsenos) ir vandens (sako, jog distiliuotas geriau, bet aš naudodavau tiesiog iš krano) ir būtinai svarstyklių! Aš turiu tokias paprastas ir jų man visiškai užtenka - labai patogu sverti, niekur nieko perpilinėti nereikia, tiesiog uždedu savo indą, nunulinu jo svorį ir jau tuomet pildama į litrinį stiklainį - tokį duonos raugui naudoti manau patogiausia - sveriu. Duonai svarbu proporcijos, todėl bent pradžiai visada geriau viską (vandenį taip pat) sverti, o ne pilti iš akies.

Jei norisi pirmą duoną kepti šeštadienį, raugą auginti pradėčiau prieš 7-8 dienas, t. y. penktadienį arba šeštadienį taip pat, tuomet po savaitės mylavimo, kuriam siūlau pasirinkti patogų laiką ir kasdien jo laikytis.

Taip pat nenusigąsk, jei pirmas raugas ar pirma duona neišeis tobulai. Raugas senstant vis gerėja, todėl kepant duoną nesupilk jo viso. Tuo pačiu, išmokius minkyti ir paruošti duoną, ji taip pat vis geresnė išeina. Svarbiausia nepasiduoti. 

Ne viską darau taip kaip recepte parašyta. Pvz., pirmą dalį mėgstu pasidaryti iš vakaro prieš kepant: susimaišau miltus, vandenį, druską ir raugą, ir po ne trumpiau nei 20 min. minkymo dedu į alyvuohių aliejumi iškeptą dubenį, o dubenį - į šaldytuvą pakilti per naktį. Pastebėjau, jog iš šaldytuve pabuvusios tešlos lengviau formuojasi kepaliukai, mažiau limpa.

Beje, daug kur rašo, jog duonai kepti reikalingas puodas. Aš puodo neturiu, bet man puikiai iškepa ir ant kepimo skardos. Kiek kitaip nei rašoma recepte, jau antru etapu, t. y. padalinusi tešlą į dvi dalis, rankomis ištampius ir suformavus kepaliukus, į skardą įtiesiu kepimo popieriaus, pabarstau miltais (pasiruošiu iš anksto), įdedu tuos kepaliukus, apdengiu miltuotu rankšluosčiu jau iškart skardoje palieku bent 3 valandoms pakilti. Puikiai išeina!

Komentarų nėra: