pirmadienis, spalio 10

Graikas Zorba

Naujas sezonas prasidėjo ir aš vėl buvau balete. Šįkart - Lorca Massine 2 veiksmų balete apie visame pasaulyje garsų graiką Zorbą iš Nikos Kazantzakio apysakos arba pagal šią apysaką sukurto filmo.


Aš, prisipažinsiu, nei filmą buvau mačiusi, nei knygą skaičiusi, bet mane patraukė pats pavadinimas. Lyg šiltas kažkoks, lyg girdėtas. Taigi, nuėjau į Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro puslapį, kur pasiskaičiau apie džiaugsmo filosofiją ir šokio svaigulį, kuris priverčia pamiršti visas bėdas ir rūpesčius ir nusprendžiau, kad viskas, eisiu. Jei reikės, tai ir viena. Be viso ko, juk dar Juška šoka... 


O Juška (kuris vaidino Džoną) šoka puikiai. Taip lengvai, taip švelniai, taip elegantiškai. Tikras aristokratas!
Be to, tai baletas, kuriame dalyvauja choras ir net solistė!
Antras veiksmas nepakartojamas savo smagumu ir gražiai atliekamu sirtakiu.
O Zorba toks išdykėlis, toks "pritampantis", toks tikras draugas. Toks nei šioks nei toks, bet mėgiamas visų.
Ir dar, balete net 3 pabaigos (bisai)!!! Gal kas žino, KODĖL čia taip?:) Google atsakymo neduoda, o baisiai įdomu...
Pati muzika, kostiumai, dekoracijos - nieko įspūdingo, bet ir ne taip, kad nepatiko. Tiesiog šio baleto esmė - šokiu išreiškiami jausmai, sirtakis, choras ir tie 3 bisai pabaigoje, dėl ko, viską sudėjus, išeina puikus reginys. Na, o visokių smulkmenų aptarinėti turbūt neverta. Geriau pažiūrėk kelias ištraukas ir apsispręsk pats, eiti ar ne:

1 komentaras:

AgNE rašė...

Kažkada buvau šiame balete! Bijau pameluoti, bet gal prieš kokius 3-4 metus, dar mokyklos laikais. Tikrai nuostabus baletas, toks uždegantis, gal dėl pašėlusiojo Sirtakio? :) Pamenu tada irgi keli bisai buvo, bet spėju dėl to, kad žiūrovai plojo kaip išprotėję ir salė visa atsistojo pagerbdama šokėjus, tad šie vis ir suko pabaigą, dėkodami žiūrovams. :)