trečiadienis, spalio 26

baletas: Raudonoji Žizel

„Raudonoji Žizel“ - baleto spektaklis, skirtas Olgai Spesivcevai, vienai žymiausių XX amžiaus balerinų. Ši balerina buvo geniali Žizel. Ji taip susitapatino save su vaizduojamu personažu, įsijautė į tikrosios Žizel likimą, kad nebeturėjo jėgų sugrįžti į tikrovę - paskutiniuosius 20 metų praleido psichiatrinėje klinikoje netoli Niujorko, likusi visiškai viena ir neveiksni... Žizel istorija tapo bačios balerinos istorija.


Pirmas veiksmas pasakoja apie tai, kaip Petrograde (Sankt Peterburge), revoliucijos metu, atrodo klasikinio baleto pamoka. Mokytojas iš visų šokėjų išsirenka vieną, kuri savo šokiu sužavi publiką, o ypač Čekistą - slaptosios policijos agentą. Čekistas jėga ir šiurkščiomis glamonėmis priverčia paklusti Baleriną savo valiai, atveria visiškai naują ir nepažįstamą pasaulį, padaro revoliucingų masių puotos karaliene.
Tačiau dvasinės vertybės, kurias Balerinai diegė Mokytojas priverčia ją sugrįžti į teatrą. Tik čia - jau naujasis režimas, kur visi privalo paklusti raudonajam režimui... Čekistas leidžia Balerinai palikti Tarybų Sąjungą.


Antrasis veiksmas jau Paryžiuje, ant scenos - Grand Opera teatro baleto klasė - žymus šokėjas ir choreografas vadovauja repeticijai. Pasirodo Balerina, tampa šokėjo partnere, susilaukia didžiulės sėkmės. Tačiau Balerinos meilė Partneriui - be atsako... Todėl ji jaučiasi vieniša, jai pakrinka nervai, klysta šokdama. Atsipalaiduoti bando mėgaudamasi Paryžiaus malonumais, tačiau nesėkmingai: šokėjai vaidenasi Čekistas, paskui Mokytojas. Pasaulinę šlovę atnešęs Žizel vaidmuo neleidžia užsimiršti, ir Baleriną ištinka Žizel likimas - ji išprotėja. Veidrodžiai atspindi sužalotą Balerinos sąmonę, o išsivadavimas randamas pasaulyje iš kitos veidrodžių pusės.


Pats baletas, bent jau pirmame veiksme, tamstus ir kuria grėsmės įspūdį, vyrauja įtampa nuolatinė, kurią dar labiau sustiprina muzika ir apšvietimas. Olga Konošenko kaip visada nuostabi - atrodo, kad Raudonosios Žizel vaidmuo sukurtas būtent jai. Nuostabūs kostiumai, išraiškingai šokantis Čekistas - A. Daraškevičius. Antras veiksmas apskritai nepakartojamas. Vieni įvykiai keičia kitus, daugybė kostiumų, nuolat stebina dekoracijos, Olgos solo, kabareto scena. Ir viskas taip modernu, o sukuriamas puikias figūras nuolat norisi fotografuoti - kad tik nesibaigtų, kad tik nepasimirštų.
Raudonoji Žizel“. Nueik.


nuotraukos iš čia, čia ir čia.

Komentarų nėra: