trečiadienis, liepos 20

Šiukšlių sala

Šiandien, vartydama žurnalą, užtikau įdomų ir iki tol negirdėtą pavadinimą "pacific trash vortex" (liet. „Ramiojo vandenyno šiukšlių verpetas“), pagooglinau ir... Na, žinai, rezultatai pranoko lūkesčius.
Šiukšlių verpetas -  tarp San Francisko ir Havajų, šalia Šiaurės Amerikos pakrantės Ramiajame vandenyne iš šiukšlių ir atliekų susiformavusi gigantiška sala - kurios plotas, teigiama, prilygsta dviejų Teksaso valstijų plotui!


Šią salą sudaro daugiausiai plastikiniai buteliai, kurių, Kalifornijos pakrantės komisija apskaičiavo, masė jau viršijo tris su puse milijono tonų. Tris su puse milijono tonų. Šiukšlių masė - trys su puse milijono tonų!.. Įsivaizduoji?.. Tai didžiausias sąvartynas pasaulyje.
Tačiau plačiau apie tai nepasakosiu, kadangi radau superinį video, kur aiškiai ir per labai trumpą laiką (vos 2 minutes) paaiškinama šiukšlių salos esmė. Žiūrėk čia:


Mokslininkai teigia, kad vienintelis būdas atsikratyti šia sala (ir kitomis panašiomis) - sumažinti plastmasės patekimą į upes, jūras ir galų gale pasaulio vandenyną. Prie to prisidėti galime kiekvienas, pradžiai bent įsigydami medžiaginį maišelį pirkiniams, o plastiko butelius nunešdami iki tam skirtų konteinerių. Aš taip gyventi stengiuosi jau metus. O tu?

4 komentarai:

Unknown rašė...

Žinojau apie šią "salą". Siaubinga. :/ Mudu su vyru jau beveik dvejus metus rūšiuojame šiukšles. Mano tėvai net kompostą pasidarę, tai irgi užskaitykime, kad ir jie rūšiuoja bent dalį išmetamų atleikų. Net nuvažiavę poilsiauti prie vandens ar nuėję pasėdėti į parkelį visada surenkam aplink mus besimėtančias šiukšles. Gaila, kad daugeliui rūšiavimas ir aplinkos tvarkymas būna reikšmingas tik tada, kai televizija paskelbia akciją "Darom". Niekada nedalyvauju šioje akcijoje, nes visada reikia taip elgtis, o ne vieną dieną per metus. :/

O medžiaginiai maišeliai pirkiniams ir daug patogiau, ir daug gražiau, nei plastikiniai. :)

just rašė...

Aš irgi "Darom" nedalyvauju... Nors galvoju, kad kada reikės pabandyt. Šiaip, dėl įdomumo :)
O dėl maišelių, tai tikra teisybė, aš porą tokių fainų turiu, kad net į parduotuvę neidama dažnai juos nešiojuosi :)

Unknown rašė...

Aš tokius maišelius vietoj siuvenyrų kelionėse perku: ir geras prisiminimas, ir dar daugiau naudos nei skulptūrėlė ant lentynos. :D

Nepatrinka man toki masiniai renginiai. Dar ypač tei, kurie yra suorganizuoti televizijų. Jaučiuosi ne vietoje ir nelaiku juose dalyvaudama. :)

Hem. rašė...

Įspūdinga baisiai... Gerai, kad dar pas mus tokios salos ties kokia Nemuno delta neplaukioja.