penktadienis, vasario 4

Gulbių ežeras


Gulbių ežeras - Piotro Čaikovskio 2 veiksmų baletas. Tai istorija apie princą Zygfrydą, kuriam tėvai gimtadienio proga surengia puotą ir liepia joje išsirinkti nuotaką. Puotos išvakarėse princas nuklysta į mišką, prie ežero, kuriame pamato gražuoles gulbes į merginas virstančias. Princas pamilsta tų gulbių karalienę Odetą ir toji jam papasakoja, kad ją ir jos drauges gulbėmis pavertė piktasis burtininkas Rotbaras ir jas nuo kerų išvaduoti gali tik amžina meilė. Zygfrydas prisiekia Odetai amžiną meilę. Odeta perspėja princą, kad jeigu priesaiką sulaužys, joms jau niekas nebepadės. Aušta, princas ir Odeta atsisveikina.


Puotos metu  jaunuolio galvoje vien Odeta, tačiau netrukus fanfaros perspėja apie naujus svečius - pasipuošęs garbaus riterio apdarais į puotą atvyksta Rotbaras su savo dukra Odilija. Odilija kaip du vandens lašai panaši į Odetą, ji vilioja Zygfrydą ir jis, apžavėtas jos kerų, prisiekia jai meilę. Štai ji, jo nuotaka! Rotbaras triumfuoja - princas sulaužė Odetai duotą amžinos meilės priesaką, o tai reiškia, kad burtininko kerai visagaliai, amžinos meilės nėra!


 Staiga princui prieš akis iškyla kenčiančios Odetos paveikslas. Supratęs visą apgaulės, kurios tapo auka, siaubą, Zygfrydas bėga prie ežero, pas Odetą...


Toks siužetas. Pabaigos nepasakosiu, kad būtų įdomiau :P. Tik pasakysiu, kad ji man nepatiko - visai ne tokia, kokios tikėjausi pažiūrėjusi filmą „Juodoji gulbė“... Ir šiaip, galbūt dėl to, kad sėdėjau itin arti scenos, pirmą kartą mačiau tiek daug šokėjų klaidų - ir sinchroniškumo trūko, ir paslydo viena „gulbė“ vienoje iš ežero scenų... Ir šiaip, iš arti kai žiūri, tai puikiai matosi drebančios rankos, įsitempę šokėjų veidai, tylūs keiksmai nepasisekus ir visokie kitokie pasišnekėjimai. Tačiau kita vertus, geriau matosi ir teigiami dalykai - N. Juškos nuostabūs ir elegantiški judesiai, balerinų šypsenos, virpėjimai visokie, taip pat ir dekoracijos.
Apibendrinant, „Gulbių ežeras“ tikriausiai nebus mėgstamiausias mano baletas, bet jį neabejotinai verta pamatyti - juk ne veltui jis toks populiarus ir vadinamas baleto klasika. :)


Nuotraukas pasiskolinau iš čia.

2 komentarai:

Hem, rašė...

Just, tu gal pirmon eilėn pakliuvai? Gal ir nieko, pamatei "baleto virtuvę" iš arti :)

just rašė...

Galima sakyti ir taip, kad pirmon eilėn ;)