sekmadienis, rugsėjo 27

Kramtyti gumą

Penktadienį šį reiškinį paminėjusi lotynų kalbos dėstytoja bei šiandien sutikta JBG pirmokė, kuri gumą kramtė net „čepsėdama“, sukėlė norą pasisakyti.
Aišku, gumos kramtymas tam tikrais atvejais yra naudingas ir visiškai pateisinamas. Kramtant gumą gausiai išsiskiria seilės, kurios yra kaip papildoma burnos „skalavimo“ priemonė, padedanti išvalyti nereikalingus maisto likučius. Gumos kramtymas treniruoja žandikaulio sąnarį, padeda greičiau suvirškinti maistą, kai kam mažina stresą, padeda neužmigti vairuojant ir t.t.
Tačiau svarbiausia, kad guma būtų kramtoma laiku ir vietoje.
Gumos kramtymas, kaip ir nosies, užpakalio ar kitų vietų krapštymas, yra labai neetiškas reiškinys tiek valgant prie stalo, tiek kalbant su kitu žmogumi, per susirinkimą ar paskaitą. Juk jeigu tokie natūralūs reiškiniai kaip atsirūgimas po valgio ar bezdėjimas, kurių žmogus kontroliuoti (beveik) negali, laikomi neetiškais, tai ką jau kalbėti apie gumos kramtymą, kai šito proceso vyksmą arba ne žmogus lemia pats, sąmoningai. Maža to, kad neetiška - merginos, kreipiuosi į jus - tai netgi nepatinka vaikinams!
Nepatinka ir daugumai merginų - čia jau reiks patikėti mano, kaip šios grupės narės, žodžiais. Su kitu žmogumi kalbantis ir gumą kramtantis asmuo man atrodo neišauklėtas, nemandagus, negerbiantis savęs ir kitų. Ir nesvarbu, ar tai daro susireikšminęs krepšininkas, bendraudamas su Prezidentu, ar Joniukas, kalbėdamas su Grytute.

5 komentarai:

kim rašė...

Gumos kramtymas yra ir pavojingas sveikatai. Per dažnas ar per ilgas gumos kramtymas gali ne tik pakenkti skrandžiui bet jį ir sugadinti.
Aš kramtau gumą, bet stengiuosi tai daryti trumpai(keletą minučių). Taip praskalaujama burna, šiek tiek apvalomi dantys.

Hem. rašė...

Just, primena Ivanauskaitę :D ("Negromuliuokite!")

just rašė...

Nesimokiau aš pas tą tetą, nieko nežinau ;)

Hem. rašė...

Matyt jus sieja „povandeniniai ryšiai“ ;))

just rašė...

nė nežinau, ar džiaugtis, ar verkti, - girdėjau, kad daug kas Ivanauskaitės nemėgsta :)