sekmadienis, birželio 5

naminis šveitiklis ir šiek tiek apie Margaritos ekologišką kremą

Paskutiniu metu itin domiuosi ekologija. Ypač maistu ir kosmetika, apie kurią ir noriu šiandien parašyti. Mat pasigaminau savo pirmą ekologišką (?) kūno šveitiklį!
Internete apstu receptų, iš kurių kiekviena tikriausiai rastų sau tinkamą. Aš, apsižiūrėjusi, ko man reiktų, kas patiktų ir ką turiu namuose, išsirinkau šį receptą:

kavos tirščiai + medus + alyvuogių aliejus.

Kavos tirščiai – gerai žinomas kūno šveitiklis. Kava pašalina negyvas suragėjusias ląsteles nuo odos paviršiaus, aktyvina kraujotaką, o oda po to pasidaro švelnutėlė. 
Medus taip pat labai dažnai naudojamas kosmetikoje. Jo galima dėti į įvairias maitinamąsias kaukes. Jis suminkština ir tonizuoja odą, lėtina odos senėjimą, lygina raukšles.
Alyvuogių aliejus švelniai sušildo ir suaktyvina kraujotaką. Alyvuogių kremas daro įtaką riebalų liaukų veiklai bei reguliuoja odos drėkinimą.
Kadangi alyvuogių aliejaus neturėjau, improvizavau ir pasirinkau namuose buvusį natūralų dagių aliejų (Carthamus tinctorius), kuris tinka praktiškai bet kokiai odai, regeneruoja ją ir stiprina. Taip pat drėkina, didina odos elastingumą, skatina ląstelių regeneraciją, lėtina odos senėjimą. Taigi galutinis mano receptas atrodė taip:

kavos tirščiai + medus + dagių aliejus.

Visko dėjau iš akies, kad gautųsi vientisa masė, ne per daug riebi ir pan. Sumaišiau ir viskas, iškart ėjau tepliotis. Iškart pajutau, kad rankos tapo švelnios, o taip pat patiko puikus medaus ir kavos kvapas. Ir jausmas geras žinant, jog medus natūralus, aliejus natūralus, o kava, aišku, irgi natūrali.
Aišku, kasdien tokį gamintis greitai nusibostų, bet turint omeny, kad tokio šveitiklio pilnai užtenka 1-2 kartus per savaitę, tai kodėl gi ne?
Kita vertus, kadangi šiandien pirma diena, kai šitai išmėginau, tai dar reikia palūkėt šiek tiek tikriausiai, kol poveikis galutinai bus aiškus... Na, bet kol kas tai man jis tikrai patinka!

Noriu dabar dar kremukų veidui ir rankoms, šampūno, kaukių, balzamų ir visokių kitokių grožio priemonių. Kad būtų natūralios, malonios liesti, skaniai kvepėtų ir visaip teigiamai mano kūną veiktų. Ak, atrodo, teisingai pinkcity, kurią paskutiniu metu dažnai linksniuoju, sakė, kad kai jau užsikreti šita namų gamybos kremukų manija, tai jau sunku kaip įprastai keliauti į prekybos centrą ir labiausiai išreklamuotą prekę pirkti, nepažiūrint jos sudėties. 

Šitaip bežiūrėdama sudėtis (kad ir kiek mažai iki šiol aš ten suprantu), aptikau Margaritos ekologiškų produktų liniją. Nusipirkau veido kremą, o dabar pabandysiu išsiaiškinti, iš ko jis sudarytas ir ar verta man dar juo tepliotis, ar geriau priešui padovanoti ir pasigaminti vieną pačiai, kad ir iš pinkcity receptų.


SUDĖTIS: Aqua*, Helianthus Annuus (Sunflower) Oil**, Linum Usitatissimum (Linseed) Seed Extract**, Tapioca Starch*, Glyceryl Stearate SE*, Cetearyl Alcohol*, Glycerin*, Gluconolactone*, Citric Acid, Sodium Benzoate*, Potassium Sorbate, Calcium Gluconate*, Parfum* (Limonene, Linalool), Sodium Stearoyl Glutamate*, Tocopherol*.
*99% ingredientų - ECOCERT, natūralios prigimties. 
**100% augalinių komponentų organinės kilmės.

Aqua - vandenukas.
Helianthus Annuus (Sunflower) Oil - ekologiškai užaugintų saulėgrąžų aliejus, minkština, drėkiną odą.
Linum Usitatissimum (Linseed) Seed Extract - ekologiškai užaugintų sėmenų sėklų aliejus, drėkinamasis poveikis.
Tapioca Starch - naturalios tapiokos (bulvių) krakmolas, tirštiklis.
Glyceryl Stearate SE -  išvalytas glicerinas, švelnina, minkština, drėkina odą.
Cetearyl Alcohol - cetiarilo alkoholis, išgaunamas iš riebalų, emulsiklis, padidina produkto tūrį.
Glycerin - natūralus glicerinas, klampumui padidinti.
Gluconolactone -  natūralios gliukono rūgšties esteris, dažiklis.
Citric Acid - citrinų rūgštis - galimai susintetinta, balansuoja rūgščių šarmų pusiasvyrą, konservantas, aromatizatorius, didesnės koncentracijos gali dirginti.
Sodium Benzoate - Natrio benzoatas yra natrio druskos Benzoinė rūgštis, kvapai, galimai kancerogenas (benzonatas).
Potassium Sorbate - kalio sorbatas, organinė druska, konservantas.
Calcium Gluconate - kalcio gliukonatas, gliukono rūgšties esteris, dažiklis, konservantas.
Parfum (Limonene, Linalool) - kvapai, nurodyta, kad 99 % natūralūs:
Limonene - kvapniosios medžiagos, kancerogenai,
Linalool - kvapai: mėta, cinamono, citrusiniai vaisiai, ir beržų, gali būti gaminamas sintetiniu būdu.
Sodium Stearoyl Glutamate -  natrio stearoilgliutomatas, organinė druska, odos kondicionierius.
Tocopherol - vitaminas E, išgautas iš augalinių riebalų, odos kondicionierius, kancerogenas.

Na, iš esmės, nepaisant tų kvapiųjų kancerogenų, lyg ir nieko blogo, nieko pavojingo. Kita vertus, apart saulėgrąžų ir sėmenų aliejaus bei glicerino - nieko, kas padėtų mano veidui atrodyti puikiai ir man gerai jaustis. Todėl gal paprasčiau būtų tiesiog pačiai susimakaluoti kremuką iš šių sudėtinių dalių, galbūt pridedant dar šį bei tą vertingo odai?
Tai idėja, kurią galbūt ateityje įgyvendinsiu. O kada - parodys laikas. Galbūt kai šį kremą pabaigsiu? Galų gale, juk būtent tai - pasibaigęs kūno šveitiklis, įkvėpė mane pasigaminti tokį namuose. :)

2 komentarai:

Hem. rašė...

Na, matai, Margarita vadinasi ekologiškas kremas, tai į visokius Garnier kažin, ko tada prideda :) Sveikinu su pirmuoju šveitikliu! Galbūt pasiskolinsiu receptą :)

just rašė...

Pasiskolink pasiskolink, po to parašyk, kaip tau jis ;)