šeštadienis, birželio 11

Erkės

     Atsižvelgdama į tai, kad Lietuva priklauso padidėjusio pavojaus susirgti erkiniu encefalitu zonai (o Panevėžys ir Vilnius priskiriami prie itin pavojingų zonų Lietuvoje) ir į tai, jog pastaruoju metu itin dažnai tenka išgirsti apie naujus užsikrėtimus erkiniu encefalitu ar Laimo liga, o dažnas lietuvis, tarp jų ir aš, apie erkęs ir jų sukeliamą pavojų yra daug girdėjęs, bet tiksliai visko nežino, nusprendžiau parašyti trumpą priminimą sau ir tau.
     Visų pirma, kas tai yra erkė? Tai voragyvis, kuris maitinasi žmogaus ar gyvūno krauju. Erkė yra ypatinga tuo, kad jai reikia gerokai daugiau kraujo nei kitiems parazitams. Įsisiurbusi erkė su seilėmis išskiria medžiagų, kuriose yra analgetikų, priešuždegiminių bei kraujo krešėjimą stabdančių medžiagų, o tai užkerta kelią įdūrimo vietoje prasidėti uždegimui ir slopina skausmą. Dėl analgetikų įkandimo vieta tampa nejautri, nejaučiame ir erkės straubliuko skverbimosi į odą. Jeigu įsisiurbusios erkės nepastebime, ji gali gerti kraują net iki 15 dienų. Pavojingos jos tuo, kad gali užkrėsti įvairiomis itin pavojingomis ligomis, iš kurių plačiausiai žinomos yra erkinis encefalitas bei Laimo liga.


     Erkės mėgsta drėgmę ir šilumą. Todėl dažniausiai jos renkasi drėgnas vietoves ir prieblandą,  dažniau aptinkamos tankiame lapuočių miško jaunuolyne, miško proskynose, krūmuose, aukštoje žolėje, kur jos randa laukinių gyvūnų – nuolatinių jų maitintojų ir šeimininkų – ežių, pelių, paukščių. Kad geriau pasiektų savo auką, erkės įkopia į žolę ar krūmus. Suaugusi erkė gali įkopti iki 1,5 metro. Aktyvi erkė aukos paprastai tyko ant žolės stiebelio apie 10–20 cm aukščiau žemės paviršiaus.
Erkės ypač aktyvios vasarą po lietingos dienos. Lietuvoje erkių sezonas paprastai trunka nuo balandžio iki rugsėjo mėnesio galo, bet esant švelniai žiemai jis gali pailgėti, kaip kad nutiko ir šiais metais...
     Aukai einant pro šalį ir pajudinus žolės stiebelį, erkė, pajutusi tai savo jutimo organais (erkė yra akla), užropoja ant grobio ir stipriai įsikimba į odą ar drabužius ant kojų esančiais kabliukais. Tai trunka vos akimirką. Ropodama žmogaus kūnu erkė ieško minkštos ir švelnios odos, kur gausu kraujagyslių, kad būtų lengviau įsisiurbti ir maitintis. Todėl populiariausios vietos, kur erkė įsisiurbia, yra rankos ir kojos, ypač pakinkliai, ar kaklas. Apsižiūrint, ar ant tavo kūno neropoja erkė, svarbu iššukuoti ir plaukus.
     Kiti būdai, kaip apsisaugoti nuo erkių būtų skiepai (pats patikimiausias būdas ir nors nuo erkių jis neapsaugos, bet saugo nuo jų sukeliamų ligų), taip pat rekomenduojama atkreipti dėmesį į aprangą (dėvėti uždarus šviesius drabužius ilgomis rankovėmis, ilgas kelnes, kurias reiktų susikišti į puskojines). Po iškylos gamtoje būtina rūpestingai apžiūrėti kūną, išsimaudyti po dušu, o vilkėtus drabužius pakabinti negyvenamoje patalpoje ar saulėtoje vietoje.
     Jei erkė vis dėlto įsisiurbė, būtina ją kuo greičiau ištraukti. Nepastebėjus jos išlieka pavojus, kad erkė per žaizdą „įšvirkš“ tau virusą. Todėl reikia pincetu sučiupti erkę kaip galima arčiau galvos ir pašalinti ją truktelint atgal. Erkės straubliukas susideda iš mažų kabliukų girliandos, todėl traukiant erkę negalima jos sukioti į kairę ar dešinę.Taip pat negalima spaudyti erkės kūnelio ar tepti jo riebalais (Nuo aliejaus erkė pradeda dusti ir suleidžia didelę porciją ligos sukėlėjų į kraują).


     Žaizdą reikia apiplauti su vandeniu ir dezinfekuoti. Jeigu nepavyko pilnai pašalinti erkės ir liko galvutė, nedraskyk. Galvutę kaip svetimkūnį organizmas pašalins pats.
Tačiau jeigu erkės įkandimo vietoje atsiranda paraudimas, blogai jautiesi, nedelsdamas kreipkis į gydytoją. Gali būti, kad užsikrėtei viena iš erkių sukeliamų ligų. Norėčiau paminėti dažniausiai minimas ir pavojingiausias iš jų.
     Erkinis encefalitas. 
     Gydymo nuo šios ligos nėra. Erkinio encefalito simptomai pasireiškia po 2-3 dienų, vėliausiai po 2-4 savaičių. Pakyla aukšta temperatūra, kankina šaltkrėtis, nemiga, skauda galvą, galimas pykinimas ar/ir vėmimas, vėliau gali prisidėti centrinės ar periferinės nervų sistemos pažeidimo simptomatika. Tik 30 procentų pacientų pasveiksta, kitiems lieka lengvesni ar sunkesni sveikatos sutrikimai: nemiga, galvos skausmai, dirglumas, rankų paralyžius, lytinė impotencija, psichiniai sutrikimai. Mirtingumas nuo šios ligos siekia iki 3 procentų. Vienintelė efektyvi priemonė nuo erkinio encefalito - skiepai.


     Laimo liga. 
     Būdingiausias simptomas – odos bėrimas, kuris atsiranda įkandimo vietoje praėjus 1–4 savaitėms. Dažniausiai dėmė būna erkės įsisiurbimo vietoje, tačiau gali atsirasti ir kitur. Bėrimas yra didesnis nei 3 cm diametro ir plinta toliau. Galimi galvos, raumenų, sąnarių skausmai, karščiavimas, bendras silpnumas. Rečiau pasireiškia nervų sistemos, sąnarių, širdies, kraujagyslių sistemos pažeidimo simptomai. Vėliau gali atsirasti neurologinių, kardiologinių sutrikimų, vystosi sąnarių uždegimas. Nervų sistemos pakenkimo požymiai gali pasireikšti praėjus savaitei ar net mėnesiui po erkės įkandimo. Kartais praėjus net keleriems metams po užsikrėtimo šia liga įkandimo vietoje gali pakisti odos spalva – ji tampa melsva, panaši į nušalimą. Aplink dėmę gali būti juntamas maudžiantis skausmas ir tirpimas. Nustačius, kad pacientas užsikrėtęs Laimo liga, skiriamas gydymas antibiotikais, o vakcinos prieš šią ligą kol kas nėra.


     Be to, reikėtų prisiminti, kad erkės pavojingos ne tik žmonėms, bet ir gyvūnams, ypač šunims. Gaila, bet skiepų nuo erkių pernešamų ligų gyvūnams nėra, todėl rekomenduojama naudoti specialias apsaugines ir profilaktines priemones. Tai, pavyzdžiui, gali būti antkaklis (dažnai antkaklis turi nemalonų kvapą, todėl šeimininkai jo nemėgsta) nuo erkių, kuris pagamintas specialiai šunims. Taip pat po pasivaikščiojimo augintinį būtina kruopščiai apžiūrėti, o suradus erkę, ją atsargiai ištraukti.
     Na ir galų gale svarbu suprasti, kad atsarga gėdos nedaro, o pasakymai „man erkė niekada iki šiol nebuvo įsisiurbusi“ arba „jau daug kartų buvo įsisiurbusi, bet niekuo nesusirgau“ nieko nereiškia. Visada gali būti pirmas kartas, kurio pasėkmės gali būti labai skaudžios ir išlikti visą gyvenimą. 
Saugok save.

3 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Saugotis reikia visada, bet daug kas priklauso nuo atsitiktinumo, sėkmės ir kitų dalykų... :)

Bukoptimistas rašė...

savaitgalį varysiu į baidarių žygį, su palapinėm.. kažkaip po šio įrašo baisoka pasidarė

just rašė...

Suprantu, man pačiai kažkaip nejauku būna dabar į gamtą keliaut..
Bet kita vertus, namuose vasarą užsidaryti būtų nesąmonė, tad tiesiog reikia nepamiršti būti atsargiam ir tikiu, kad viskas ok bus. Gero žygio!